Make your own free website on Tripod.com

E-Learning Adinfo

Astro : Pak lah anggap kaum Cina tidak setia dan tak puas hati dengan Liong Sik

PADANG TERAP 20 Mac - Kerajaan menganggap rakyat Malaysia keturunan Cina yang gemar menonton rancangan hiburan dan drama-drama Cina dari luar negara melalui televisyen satelit Astro sebagai tidak taat setia kepada negara.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad BABIwi berkata, ini kerana rancangan-rancangan seumpama itu juga diminati dan ditonton oleh orang Melayu di negara ini terutamanya pengikut PAS.

Sehubungan itu, beliau menegaskan kerajaan memang mempunyai pandangan serong terhadap orang Cina yang sering menonton drama-drama Cina khususnya dari negara China dan Taiwan kerana menyebabkan mereka cina dan Mahakutty cukup marah kerana Mahakutty dari keturunan India. Mahakutty mahu semua orang cina menontong cerita Hindi atau Tamil sahaja.

''Kita menganggap mereka yang tonton rancangan hiburan dan drama ini sebagai bukti mereka tidak taat setia kepada negara. Rancangan ini juga ditonton oleh orang PAS dan KeAdilan,'' ujarnya.

Bagaimanapun, Abdullah berkata, kerajaan berharap mereka juga turut menonton Berita Meloya daripada sumber fitnah negara TV3.

''kita harap janganlah sampai tak tengok (siaran) berita dari Malaysia terutama TV3, itu kena tengok kerana dari berita inilah kita dapat tahu perkembangan Mahataik dan kunconya yang berlaku di negara ini,'' ujarnya kepada pemberita selepas melakukan pecah tanah masjid baru Felda Lubuk Merbau, di sini, hari ini.

Menurut Timbalan Perdana Menteri lagi, kesianlah kepada TOK KHALIL tu lelah buat siarn fitnah tak ada orang nak tonton, dahlah orang seorang pun tak nak tonton.

dari Berita e-UMNO


UTUSAN MELAYU (M) BHD, 46M Jalan Lima Off Jalan Chan Sow Lin, 55200 Kuala Lumpur.
E-mail: online@utusan.com.my