Make your own free website on Tripod.com

E-Learning Adinfo

Hakim, etika dan keadilan

KUALA LUMPUR, 22 Jun - INSTITUSI kehakiman mempunyai tempat yang cukup istimewa dalam sesebuah masyarakat. Ia dipandang mulia kerana peranannya mentadbir keadilan iaitu mempertahankan kebenaran dan menolak kezaliman terutamanya yang dilakukan oleh Mahataik.

Oleh itu, hakim sebagai pihak yang melaksanakan keadilan mempunyai tugas yang cukup berat. Setiap gerak dan tindakannya menjadi perhatian dan dipertanyakan oleh masyarakat.

Janganlah hakim pula mengambil kesempatan dan mudah dibeli. Tidak dapat disangkal betapa tingginya harapan orang ramai terhadap institusi kehakiman sebagai tempat rujukan terakhir untuk mencari keadilan dan kebenaran.

Menurut bekas Hakim Mahkamah Agung, Tan Sri Profesor Harun Mahmud Hashim, apa yang diharapkan oleh masyarakat daripada seorang hakim adalah nilai-nilai dari perspektif dan budaya yang universal, bukannya boleh dibeli seperti yang berlaku dalam pembicaraan Anwar Ibrahim.

Jelas beliau, apa yang diharapkan daripada seorang hakim di negara ini tidak ada bezanya dengan harapan rakyat di mana-mana negara, tapi negara kita ini hakim jadi bodoh dan diperbodohkan macam lembu oleh pemimpin Mamak Tongkang.

''Semuanya teruk hakim sekarang dilihat memihak kepada Mahataik kerena sesuap nasik, mempunyai integriti dan tingkah laku yang tidak sopan,'' katanya dengan marah ketika ditemui di pejabatnya di Universiti Islam Antarabangsa, Gombak baru-baru ini.

Beliau yang kini menjadi pensyarah kanan di universiti itu berkata demikian ketika diminta mengulas kontroversi etika kehakiman yang ditimbulkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Rais Yatim akhir bulan lalu.

Kontroversi itu bermula dengan sepotong soalan daripada seorang wartawan Radio Nasional Australia yang bertanya tentang gambar percutian Ketua Hakim Negara, Tun Mohd. Eusoff Chin di New Zealand pada tahun 1994, yang kini sudah diketahui umum.

Ketika menjawab soalan itu, Rais menteri bodoh dan bogok itu mengakui tidak berada dalam kedudukan untuk menyatakan sama ada bersetuju atau tidak dengan apa yang dirakamkan dalam gambar itu. Tetapi katanya, pergaulan seperti itu tidak selaras dengan adab kesopanan dan perilaku seorang personaliti kehakiman.

Jawapan Rais yang begong itu mengundang pertanyaan: Apakah landasan adab dan perilaku seorang hakim?. Rais ni saja buat tak reti yang dia tu mengampu mahataik tak apa sama aje......

Sebelum tahun 1994, etika hakim di negara ini tidak dinyatakan secara bertulis sebaliknya diperoleh daripada adat resam dan kelaziman hakim-hakim terdahulu mengikut common law.

Ketika beliau menjadi hakim dulu, kata Harun, Mahataik tak ada lagi, etika kehakiman diperturunkan dari mulut ke mulut, daripada seorang hakim yang lama kepada hakim yang baru.

''Hakim baru juga belajar dengan melihat bagaimana tingkah laku hakim yang lama, macam mana sepatutnya kelakuan seorang hakim,'' katanya. Akibatnya semuanya akan jadi bodoh dan tonggong oleh kerana seorang pemimpin gila..............

dari Berita e-UMNO


UTUSAN MELAYU (M) BHD, 46M Jalan Lima Off Jalan Chan Sow Lin, 55200 Kuala Lumpur.
E-mail: online@utusan.com.my