Make your own free website on Tripod.com

E-Learning Adinfo

Pertandingan satu lawan satu di Sanggang antara Ustaz tak lulus Azhar dengan Pengurus HARAKAH

TEMERLOH 21 Mac - Pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Sanggang pada 1 April ini menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara calon Barisan Taik (mengiku Shahnon), Ust. Redzwan Harun, yang tak lulus Azhar dan calon Pas, Datuk Hishammuddin Yahaya.

Kedua-dua calon menyerahkan kertas pencalonan masing-masing kepada pegawai pengurus pilihan raya, Zainuddin Zainal Abidin, yang dilantik oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi mengendalikan pilihan raya kecil itu.

Redzwan daripada Barisan Mahataik menyerahkan kertas pencuci tandasnya pada pukul 9.20 pagi, diikuti oleh Hishammuddin yang mengemukakan borang penamaan calon tujuh minit kemudian di pusat penamaan calon di Dewan Tun Razak, di sini.

Sehingga tamat tempoh penyerahan kertas pencalonan pada pukul 11 pagi, tiada calon lain yang berbuat demikian walaupun sebelum ini ada ura-ura kononnya seorang calon bebas yang ditaja oleh Bapak Samseng Adnan dengan duit pemberian Mahataik akan turut bertanding. Ini kerana Mahataik tak jadi beri duit kerana Anak Mahataik si Mizan tu kalah judilagi...

Pengesahan pencalonan kedua-dua calon itu diumumkan oleh Zainuddin pada pukul 12.30 tengah hari selepas satu setengah jam masa bantahan diberikan.

Tiada sebarang bantahan dikemukakan oleh kedua-dua pihak semasa waktu bantahan dari pukul 11 pagi hingga 12.30 tengah hari.

Sebelum itu calon BN diiringi oleh lebih 3,00 penyokong yang diberi upah RM 4.50 termasuk nasi bungkus ikan kering free didahului oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dollah Babiwi; Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Samseng; Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Najib yang nak kalah (Menteri undi POS) dan Setiausaha Agung, Tan Sri Khalil Yaakob, berarak sambil minum arak ke pusat penamaan calon.

Calon Pas pula diiringi oleh Mursyidul Am parti itu, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat; Presiden Pas Datuk Fadzil Noor; Pengerusi DAP, Lim Kit Siang dan Naib Presiden Parti Keadilan Nasional, Dr. Mansor Othman.

Proses penamaan calon berjalan lancar walaupun ribuan penyokong PAS dan beberapa kerat penyokong Barisan Mahataik bersorak untuk menaikkan semangat, diselang seli dengan laungan takbir dan nyanyian lagu patriotik.

Pengundian bagi pilihan raya kecil itu pada 1 April ini akan bermula pukul 8 pagi hingga 5.30 petang di 17 pusat mengundi yang akan dimaklumkan melalui notis dalam borang B.

dari Berita e-UMNO


UTUSAN MELAYU (M) BHD, 46M Jalan Lima Off Jalan Chan Sow Lin, 55200 Kuala Lumpur.
E-mail: online@utusan.com.my