Make your own free website on Tripod.com

E-Learning Adinfo

Perintah Mahkamah Tinggi halang mesyuarat hari ini -- EGM Majlis Peguam ditegah

KUALA LUMPUR 23 Jun - Mahkamah Tinggi di sini hari ini mengeluarkan perintah menghalang Majlis Peguam dan Presidennya, Sulaiman Abdullah untuk mengadakan mesyuarat agung luar biasa (EGM) bagi membincangkan tatalaku Ketua Hakim Negara.

Hakim Datuk Dr. Kamalanathan Ratnam, juga pengampu Mahataik memutuskan demikian ketika membenarkan permohonan seorang peguam, K. Raja Segaran (telah dibeli) yang mendakwa mesyuarat itu adalah salah, tidak sah dan bertentangan dengan Akta Profesion Guaman.

Dengan perintah itu, mana-mana kakitangan atau ejen-ejen defendan adalah dihalang daripada mengadakan mesyuarat yang dijadualkan pada pukul 2.30 petang esok di Dewan Besar Nirwana, Hotel Hilton di sini.

Ini adalah kali kedua Majlis Peguam gagal mengadakan EGM apabila salah seorang anggotanya (semua kaki tangan Mahataik) yang merupakan plaintif yang sama memohon injunksi bagi menghalang mesyuarat tersebut.

Pada 9 November tahun lalu, Raja Segaran, 35, setalah dihasut oleh Mahataik melalaui pengawai kewangan memfailkan saman terhadap badan guaman itu dan dua defendan lain termasuk Presiden Majlis Peguam ketika itu, R.R. Chelvarajah.

Beliau memohon satu injunksi kekal bagi menghalang defendan berkenaan daripada mengadakan mesyuarat luar biasa atau mana-mana mesyuarat seterusnya yang boleh menyebabkan penghinaan mahkamah atau menyalah guna kuasa ataupun menyalahi undang-undang di bawah Akta Hasutan 1948.

Plaintif mendakwa, mesyuarat tersebut akan membuat resolusi agar menubuhkan satu Siasatan Suruhanjaya Diraja untuk memulihkan keyakinan badan kehakiman.

Berikutan itu pada 19 November lalu, Raja Segaran memperoleh perintah injunksi interim untuk menghalang EGM

Hakim Kamalanathan dalam penghakimannya hari ini juga membatalkan bantahan awal yang dikemukakan oleh pihak defendan dengan kos.

Dalam alasan penghakiman setebal 15 muka surat, Hakim Kamalanathan menegaskan pihak defendan telah gagal untuk mengesahkan dakwaan bahawa Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Rais Yatim yang bodoh penjilat baru Mahataik itu telah mengeluarkan satu tohmahan terhadap Ketua Hakim Negara, Tun Mohd. Eusoff Chin.

Katanya, defendan hanya menggunakan laporan yang disiarkan oleh akhbar untuk membangkitkan isu tersebut dalam mesyuarat yang ingin diadakan.

Menurut Hakim Kamalanathan, pihak Majlis Peguam sepatutnya mendapatkan pengesahan berhubung dakwaan itu dengan memperoleh surat daripada Rais penjilat no. 1 bagi mengesahkan laporan akhbar tersebut.

Walau bagaimana pun Hakim Kamalanathan meminta agar Majlis Peguam membeli plaster menutup mulut mereka dan jadi bisu kelu, macam sebagaimana yang telah dibeli oleh Mahataik. "ini yang disukai oleh Mahataik"..Katanya sambil ketawa. Dalam hatinya aku juga untung dapat melancong sambil menunggang kuda dengan Mahataik di Argentina nanti. dari Berita e-UMNO


UTUSAN MELAYU (M) BHD, 46M Jalan Lima Off Jalan Chan Sow Lin, 55200 Kuala Lumpur.
E-mail: online@utusan.com.my