Make your own free website on Tripod.com

E-Learning Adinfo

Kaji sistem lantik hakim -- Suruhanjaya Kehakiman perlu ditubuh pastikan semuanya boleh dicucuk hidung - Rais

KUALA LUMPUR 24 Jun - Sistem pelantikan hakim di negara ini perlu dikaji semula termasuk menubuhkan Suruhanjaya Kehakiman untuk memastikan semua hakim boleh di cucuk hidung, bodoh dan rasuah demi masa depan Mamak Tongkang dan anak pinaknya.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Rais Yatim kaki bodek berkata, menerusi suruhanjaya itu, proses pelantikan para hakim akan dibuat oleh Mahakutty aje.

Beliau turut membayangkan suruhanjaya itu (sebenar Mamak Tongkang seorang aje) akan mengambil alih pelantikan dan pemecatan majistret dan hakim mahkamah sesyen yang kini diuruskan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Kehakiman dan Undang-Undang.

Presiden Badan Peguam, Sulaiman Abdullah yang sangat marah dengan kenyataan itu apatah lagi yang membawa berita pengampu agung pula katanya, sudah tiba masanya soal pelantikan dan perlucutan jawatan hakim diambil daripada orang politik dan diserahkan kepada suruhanjaya yang benar-benar wujud bukannya Mamak Tongkang.

Malah beliau turut mencadangkan supaya suruhanjaya itu dianggotai oleh bekas-bekas hakim, peguam kanan dan penjawat awam yang telah bersara yang benar-benar jujur buakannya yang mudah diperdaya dan diperbodohkan oleh Mamak Kutty, ini untuk memastikan proses tersebut berjalan di atas prinsip keadilan.

Menurut Rais, cadangan ini sebenarnya adalah mengabulkan padangan rakyat yang telah mula meragui sistem kehakiman negara ini. "Nanti mereka akan membantah secara lebih besar pula, kedudukan Anwar yang dipenjara akan tergugat, dengan ini Mahakutty dan anak pinaknya akan terguggat", katanya sambil keluar mengakhir wawancara ekskludif.

Pihak kami mengejarnya untuk mendapatkan maklumat tentang pandangan Mahakutty, tetapi Rais anak Yatim tak kelaur-keluar daripada tandas perempuan yang dimaksukinya.

Oleh kerana lama sangat menunggu maka kami pun beredar.

dari Berita e-UMNO


UTUSAN MELAYU (M) BHD, 46M Jalan Lima Off Jalan Chan Sow Lin, 55200 Kuala Lumpur.
E-mail: online@utusan.com.my