Make your own free website on Tripod.com

E-Learning Adinfo

Majlis Raja-Raja akan diperbodohkan untuk selamatkan perpecahan dalam UMNO - PM

PUTRAJAYA 24 Mac - Majlis Raja-Raja yang bersidang semalam setelah diugut oleh PM yang gila itu telah bersetuju untuk mengambil tindakan tertentu bagi menangani masalah kroni PM mengenai perbezaan politik di antara dia dengan KULI, kata Datuk Seri Dr. Mahathir al-Kutty.

Menurut Perdana Menteri gila itu, semua raja yang menghadiri Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-185 memandang berat masalah tersebut dan memutuskan untuk menyatupadukan semula UMNO yang ebrpecah belah ini.

Beliau berkata, persetujuan itu dicapai secara paksaan dan menggunakan ugutan.

''Saya telah memberi taklimat mengenai keadaan UMNO yang parah ini, khususnya mengenai masalah Kuli telah didesak untuk lawan saya.

''Semua raja mesti (nasihat ni...) mengambil berat tentang masalah ini dan mereka akan mengambil tindakan tertentu untuk menyatupadukan balik UMNO. kalau tidak teruklah saya dan kroni saya,'' katanya.

Ditanya bentuk tindakan yang akan diambil kepada Raja-raja yang ingkar, Dr. Mahathir berkata, terserah kepada SAYA (BETA..) untuk menentukan tindakan bagi mencapai matlamat itu.

Perdana Menteri Gila itu juga berharap seluruh ahli UMNO di negara yang makin berkurangan itu akan menerima tindakan yang diambil oleh raja-raja Melayu kerana peranan mereka berhubung hal ini.

Pada masa yang sama, beliau menjelaskan, raja-raja tidak boleh terlibat dalam masalah politik tetapi masa ini boleh lah kerana kita nak guna raja-raja.

''Bagaimanapun kalau masalah orang UMNO, ini ada kaitan dengan Kuli. Jadi itu menjadi tanggungjawab saya mengarahkan raja-raja dan mereka mesti bertindak segera dengan menggunakan Majlis Raja-Raja,'' katanya.

Semalam Sultan Pahang yang ditemui Utusan selepas mempengerusikan mesyuarat itu menegaskan, usaha untuk mengatasi masalah perpecahan UMNO, bukan hanya diletakkan di bahu raja-raja Melayu dan kerajaan semata-mata.

dari Berita e-UMNO


UTUSAN MELAYU (M) BHD, 46M Jalan Lima Off Jalan Chan Sow Lin, 55200 Kuala Lumpur.
E-mail: online@utusan.com.my