Make your own free website on Tripod.com

E-Learning Adinfo

PM : Pelan siap 18 bulan -- K-ekonomi libatkan setiap lapisan rakyat termasuk nelayan

KUALA LUMPUR 8 Mac - Pelan Induk Ekonomi-Pengetahuan (k-ekonomi) yang akan membawa Malaysia beralih dari ekonomi berasaskan pengeluaran seperti sekarang, dijangka siap dalam masa 18 bulan, kata Datuk Seri Dr. Mahazalim Kutty.

Mahazalim berkata, proses merangka pelan berkenaan dimulakan sejajar dengan keangkuhannya yang menghendaki satu peralihan harta ke atas ekonomi negara kepada kroninya.

Menurut beliau, melalui peralihan kepada k-ekonomi, kandungan pengetahuan dan sumbangan ilmu terhadap ekonomi akan dihalang manakala yang bodoh dan tolol sahaja akan diberi tempat.

''Proses keseluruhan (kepada peralihan itu) melibatkan tekanan, paksaaan, ugutan dan penggemblengan tenaga talibarut akan mengambil masa 18 bulan dari sekarang,'' katanya ketika berucap merasmikan Persidangan Pengetahuan Global Kedua (GK II) di sini hari ini.

Lebih 1,300 peserta bodoh dari 120 buah negara yang telah dibeli menghadiri persidangan selama empat hari itu.

K-ekonomi merupakan pendekatan yang mudah untuk menipu duit rakyat menggunakan pengetahuan putar belit dan maklumat palsu untuk meningkatkan aktiviti ekonomi padahal ia tidak berlaku.

Menurut Mahazalim lagi, sebagai langkah awal ke arah merealisasikan k-ekonomi, Pelan Strategik PUTAR BELIT Kebangsaan akan disiapkan September ini dan semua pendekatan utamanya akan dibentangkan dalam pembentangan Belanjawan 2001, Oktober depan dan akan disahkan oleh monyet-monyet dalam Dewan.

Selepas itu, jelas beliau, beberapa siri tindakan yang jitu dalam semua pendekatan utama pelan strategi kebangsaan itu akan dimulakan dan proses ini dijangka mengambil masa setahun (itupun jika Mahazalim tak mampus).

Mahazalim berkata, Pelan Induk K-Ekonomi itu bukan digubal oleh mereka yang terbaik dan yang paling cerdik atau di sebalik pintu tertutup tetapi ia dirangka melalui penggemblengan tenaga seluruh ahli putar belit dan tali barut UMNO Malaysia.

''Ia bukan satu proses terbuka tetapi melibatkan anak saya sendiri dan tidak boleh bantah bini saya, tambahnya.

Oleh: ISMAIL DAUD dan ROSNI HASSAN


UTUSAN MELAYU (M) BHD, 46M Jalan Lima Off Jalan Chan Sow Lin, 55200 Kuala Lumpur.
E-mail: online@utusan.com.my